SİNÜZİT
Sinüzit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Sinüzit yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolmasından ortaya çıkan hastalıktır. Sıklıkla soğuk algınlığı sonrasında gelişir. Alın, ense veya yüzde görülen baş ağrılarına yol açabilir. Koyu yeşil renkli geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku ve tat alma bozukluğu eşlik edebilir. Çocuklarda bunların yanında iştahsızlık, öksürük, bulantı ile kusma şikayetleri olabiliyor.
Tedavi Yöntemleri
Akut sinüzit erken teşhisle antibiyotik kullanımına gerek kalmadan büyük oranda tedavi edilebilmektedir. Eğer enfeksiyon bakteriyel kaynaklı ise ve geçmiyorsa antibiyotik tedavisi uygulanır. İlaçlardan fayda görülememesi ve sürecin 3 ay veya daha uzun sürmesi durumunda kronik sinüzit tanısını koyarız.
Kronik sinüzitte cerrahi yöntem seçilebilir. Hastanın durumuna göre, Kronik sinüzit için Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) veya Balon Sinoplastiği cerrahi tekniği uygulanmaktadır. Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) genel adı verilen bu tekniklerde cerrahın deneyim ve bilgisi çok önemlidir. Endoskopik Sinüs cerrahisinde amaç; tıkalı sinüs kanallarının açılması, iltihaplı dokuların ve poliplerin temizlenmesi yani sağlıklı havalanmanın sağlanmasıdır. Uzun yıllardır tıkalı kanalları açmak için endoskopik cerrahi yaparken son zamanlarda özellikle alın ve kafa tabanı sinüsleri için Balon Sinoplasti yapmaktayım. Bolon sinoplasti, daralmış olan sinüs kanallarını bir balon kateter yardımı ile açma işlemidir. Tedavi başarısı çok yüksek olan bu cerrahi müdahale ile kalıcı olarak problemleri çözmekteyiz.
Ameliyat ve Sonrası Süreç
Sinüzit ameliyatı genel anestezi altında yapılır. 1-2 saat süren bir ameliyattır. Bu süre tıkalı sinüs kanallarının sayısı, polip varlığı, kanama ve eşlik eden deviasyon ve konka hipertroflerine bağlı olarak uzayabilir. İlk 4 -5 gün sıklıkla kabuklanma ve doku ödemine bağlı olarak burun tıkalı olabilir, hafif kaş ve baş ağrısı olabilir. Hastanın burnu 4-5 gün sonra açılmaya başlayacaktır ve kişi geçen her gün çok daha iyi olduğunu ifade edecektir.
Sinüzit Tekrar Eder Mi?
İyi yapılmış bir cerrahi sonrası %85 tam iyileşme sağlanır. İyileşmenin olmaması ve şikayetlerin devamı; eksik yapılan cerrahi (alın ve kafa tabanı sinüslerinde ki problemin çözülmemesi), hastada alerji varlığı ve mukozanın iyileşme bozukluklarına bağlı olabilir. Ameliyat sonrası beklentimiz, baş ağrısının ve burun tıkanıklığının tamamen düzelmesidir. Geniz akıntısı devam edebilir ancak akıntı renksiz olacaktır, hastanın koku alması düzelecektir. Hasta ameliyat sonrası ilk 4 gün sümkürme ve ıkınma gibi basınç arttırıcı hareketlerden sakınmalıdır.
Mevsim değişikliklerinde sinüzit şikayetleri artabilir.