HORLAMA VE APNE
Horlama, apne ile veya apnesiz olabilir. Apnesiz horlamanın sağlık yönünden bir zararı yoktur ancak sosyal bir problemdir. Eğer uykuda horlamanız, tanıklı apneniz (kişinin uyku esnasında nefesinin en az 10 sn durduğunun izlenmesi ve bildirilmesi) ve gündüz uyku haliniz varsa, sizde de uyku apnesi olma ihtimali çok yüksektir. Tanıyı kişinin anamnezi kadar polisomnografi (uyku testi) ile koyarız.
Apne ciddi sağlık sorunlarına yol çar. En önemlisi, kalp krizlerinin %35-65 inde sorumlu olduğunu gösteren bilimsel yayınlar vardır. Onun için mutlaka ciddiye alınmalı ve tedavi edilmelidir.
Hafif orta apnelerde cerrahiden çok fayda görürken, ağır apnelerde başarımız biraz daha düşüktür. Hasta cpap veya bpap kullandırarak çözüm bulabilmekteyiz.
Horlama ve Apne Tedavi Yöntemleri
Horlama ve uyku apnesi, burun girişinden ses tellerine kadar olan herhangi bir bölge ve bölgelerden kaynaklı olabilir.
Hastanın burnunda deviasyon, burun eti büyümeleri, polipler ve ona bağlı olarak kronik sinüziti varsa deviasyon, konkaplasti (burun etlerinin küçültülmesi), poliplerin alınması ve sinüzit için endoskopik sinus cerrahisi ve balon sinoplastiği yapılır.
Uyku apnesi ve horlama en sık yumuşak damak düşüklüğüne bağlı olur. Bu problemde yumuşak damağa radyofrekans uygulamak, pang tekniği ile yumuşak damağa şekil vermek, uvulofarengopalatoplasti ve lateral farengoplasti ile apne ve horlamaya yüksek oranda çözüm bulabilmekteyiz.
Bazen aşırı büyümüş bademcikleri almak bile tedavi edici olabilmektedir.
Dil kökü hipertrofisine bağlı apnelerde, dil köküne radyofrekans uygulayarak ve maxilla mandibular ilerletme gibi cerrahi tekniklerle çözüm bulabiliyoruz.
Başarılı ve yüz güldüren tedavinin sırrı problemin(horlama ve apne)hangi bölgeden kaynaklandığını saptayıp uygun, doğru cerrahi prosedürü uygulamaktır. Cerrrahiye uygun olmayan veya istemeyen hastalara cpap ve bpap uygulaması ile çok başarılı sonuçlar alabilmekteyiz.