Bizi Takip Edin!
Dil Seçimi:
WHATSAPP DESTEK HATTI

KULAKTA SIVI TOPLANMASI

Orta kulakta sıvı toplanması neden oluşur? Orta kulakta sıvı toplanması, genizden orta kulağa hava taşıyan östaki tüpünün yetersiz çalışmasına ve tedavi edilmemiş orta kulak iltihaplarına bağlıdır. Evde ebeveynlerin sigara içmesi ve hava kirliliği de etkili faktörlerdir. Tedavi edilmediğinde kalıcı işitme kaybına ve ileri yaşlarda akıntılı müzmin orta kulak iltihabına neden olur.

Sıklıkla işitme kaybı ile fark edilir. Çocuğunuz ona seslendiğinizde birkaç defa tekrarlatıyor, televizyonun sesini çok açıyor ya da yakından izliyor ve derslerindeki başarısı giderek azalıyorsa hiç vakit kaybetmeden bir KBB uzmanına danışmanız gerekiyor demektir. Sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren ve burun tıkanıklığı sorunu yaşayan, uyku sırasında ağzı açık uyuyan ya da horlayan, huzursuz uykusu olan, yatakta sürekli dönen, özellikle baş bölgesi ve ensede gece terlemeleri yoğun olan çocuklarda orta kulakta sıvı toplanması sık karşılaşılan bir durumdur.

Sebepleri;

  • Sigara dumanına maruz kalanlarda,
  • Kreşe giden çocuklarda,
  • Sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları,
  • Yatar pozisyonda biberon ile beslenen bebeklerde,
  • Geniz eti büyüklüğü,
  • Alerji
  • Burun Tıkanıklığı,

Tedavi

Hastalığın sık görüldüğü oyun çocukluğu dönemi, çocukların aynı zamanda konuşmayı öğrendikleri ve çevreleri ile iletişim kurdukları dönemdir, bu yüzden tedavi hızı çok önemlidir. İlk aşamada ilaç tedavisi yapılır. Kulaktaki sıvı genellikle 3 ay içerisinde kendiliğinden yok olur. Ancak hastaların %10-20 sinde sıvı kalıcı olabilir. Eğer kulaktaki sıvı birikimi bu tedavilere rağmen devam ederse doktorunuz orta kulaktaki sıvıyı uzaklaştırmak için cerrahi tedavi, yani tüp takılmasını önerebilir.

Cerrahi tedavide uygulanan yöntem kulak zarına ventilasyon tüpü takılmasıdır. Buradaki amaç orta kulağın havalanmasını sağlayarak kısır döngüyü kırmaktır.

İşlem genel anestezi altında, çok kısa bir cerrahi işlemdir. Ameliyattan 5-6 saat sonra taburcu edilir. Ameliyat sonrası ağrı yok gibidir.

Takılan ventilasyon tüpleri, tüpün tipine bağlı olarak 6-12 ay civarında kalırlar. Bu süre içerisinde hastaların kulaklarını sudan korumaları gerekir. Kulak iyileştiğinde tüp genellikle kendiliğinden atılır ve herhangi bir işleme gerek kalmaz.

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam