GENİZ ETİ AMELİYATI
Çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilen Geniz Eti büyümesi, çeşitli şekillerde kendini gösteriyor.
Geniz eti büyümesinin en belirgin semptomları;
- Burun tıkanıklığı oluşur; dolayısıyla çocuk, burundan nefes almakta zorlanır.
- Nefes almak zorlaştığı için, uykuya dalmada zorluk ve horlama meydana gelir. Bu nedenle çocuk uykusuz kalır ve yorgun olur.
- Boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü görülür.
- Ağız açık uyumaya bağlı olarak çene ve yüz gelişiminde bozukluklara yol açabilir.
- Orta kulakta tedaviye cevap vermeyen sıvı birikimi.
- Sık orta kulak iltihabı
- Uykuda idrar kaçırma
En önemli kriter, çocuğun gece uykuda solunum güçlüğü çekmesi, gelişme geriliği ve konsantrasyon bozukluğudur.
Burundan yerleştirilen ince bir endoskop ile muayene edilerek, geniz etinin burun gerisindeki açıklığı ne kadar tıkadığı belirlenir. Bazen de röntgen tetkiki ile hava yolunu ne kadar tıkadığı incelenebilir.
Çocuklar İçin Ameliyat Yaşı
Sıklıkla 3 yaşını beklemeyi tercih etmekle beraber, apne (uykuda solunum durması) büyüme ve gelişme geriliği gibi problemlerde çok daha erken yapılabilir. Belli bir yaş sınırı yoktur.
Plasma Tekniği ile Geniz Eti Ameliyat
Plasma denilen yeni teknikle geniz eti büyümesi ağrısız, kanamasız ve kalıcı biçimde buharlaştırılarak alınmaktadır. Bu yöntem ile hem hiç kanama olmamakta ve dolayısıyla tampon konulmasına gerek kalmamakta, hem de geniz eti ameliyat sahası tam görüş altında alınabildiğinden dolayı tam olarak çıkarılabilmekte, böylelikle tekrarlama olasılığı da çok daha düşük olmaktadır. Ameliyat süresi daha kısa sürmekte böylelikle daha kısa süre anesteziye ihtiyaç duyulmaktadır. Kısa anestezi süresi de hastaların daha erken taburcu olmalarına olanak sağlamaktadır. Aslında bu teknikle geniz eti ameliyatları ameliyat olmaktan bir anlamda çıkmış, geniz eti müdahalesi olmuştur.
Ameliyat Sonrası Değişiklikler
Ameliyat sonrası ağrı yok denecek kadar azdır. Rahat nefes almaya başlanır ve hayat kalitesi belirgin olarak düzelir. Özellikle rahat nefes almaya başlayınca iştah açılır, rahat uyku uyunmaya başlanır ve özellikle belirgin bir şekilde çocuklarda gelişim artar. Burun ve sinüslerde salgıların atılması ve oksijenlenme artar buna bağlı olarak kavrama, öğrenme gibi bilişsel fonksiyonlar daha iyi olur.