Kulak Zarı Onarımı (Timpanoplasti) Ameliyati Nedir?
Timpanoplasti orta kulaktaki işitme problemlerinin giderilmesi için yapılan bir ameliyattır. Kronik orta kulak problemlerinde tercih edilen bir uygulamadır. Hastalığın tür ve çeşitlerine göre farklı ameliyat uygulamaları bulunmaktadır.
Timponoplasti Çeşitleri Nelerdir?
- Kulak zarı deliği onarımı (Miringoplasti)
- Kulak zarı ve ses iletimini sağlayan kemiğin onarımı (Timpanoplasti)
- Kulak kepçesinin arkasındaki kemik dokuya (mastoid) ilerlemiş iltihabın temizlenmesi (Mastoidektomi)
- Bu ameliyatlardan ihtiyaç duyulanların kombine şekilde uygulanması (Timpanomastoidektomi)
Hangi Durumlarda Timponoplasti Ameliyatına Başvurulur?
Zarda delik olan kulağın sudan korunmasına ve veya burun ve sinüs bölgesinde enfeksiyon odağı olmamasına rağmen tekrarlayan kulak akıntıları olması halinde hem hayat kalitesini artırmak hem de işitme kaybının ilerlemesini ve iltihaba bağlı komplikasyonların oluşmasını önlemek amacı ile zardaki deliğin kapatılabilmektedir. Belirgin işitme kaybı olan hastalarda aynı ameliyatta sesi ileten kemikçiklerdeki problemleri düzeltilebilmektedir. Bu amaçla çeşitli cerrahi teknikler mevcuttur. Bu tekniklerle kıkırdak, kemik greftler ya da orta kulak protezleri kullanılabilir. Orta kulak ve mastoid kemik içerisinde kolestatoma adı verilen ve kemiği eriterek ilerleyen iltihaplı dokunun saptanması durumunda mümkün olan en kısa zamanda ameliyat ile bu iltihabın temizlenmesi gerekir. Kolestatomalı hastalarda işitme sisteminin korunması veya onarılması ikinci öncelikte olup asıl amaç yüz felci, iç kulak kaynaklı işitme kaybı ya da kafa içi komplikasyonların (menenjit, beyin apsesi vb) oluşmasına fırsat vermeden iltihabın temizlenmesidir.
Kulak Zarı Onarımı Nasıl Yapılır?
Uygulanacak teknik hastanın rahatsızlığının durum ve derecesine göre farklılıklar göstermektedir. Makul tekniğin bulunması için; kulak zarındaki deliğin konumu, kulağın yapısı, mastoid kemiğe herhangi bir müdahale yapılıp yapılmayacağı hususları değerlendirilir.
Timpanoplasti ameliyatı kulak kanalının içerisinden veya kulağın arka tarafından yapılan kesiler yardımı ile gerçekleştirilmektedir. Mastoid kemikte işlem yapılacak durumlarda kulağın arka kısmı tercih edilirken, kulak zarında yapılacak tedavilerde kulak kanalının içerisinden müdahale tercih edilmektedir. Ek dokuya ihtiyaç duyulan durumlarda doku hastanın şakak adelesi kılıfından temin edilmektedir.
- Burun estetiği fiyatları 2024
- Günlük yaşamda işitme kaybı nasıl etkiler
- Allerjik rinit nedir ve nasıl tedavi edilir?
- Burun Estetiği Ameliyatı Kaç Saat Sürer? İşte Yanıtlar
- Burun Estetiği Sonrası Nefes Alma Ne Zaman Düzelir? Tüm Ayrıntılar Bu Paylaşımda.
- Burun Estetiği Yaş Sınırı Nedir?
- İstanbul'da En İyi Burun Estetik Doktoru
- Uygun burun estetiği fiyatları 2024 - Op. Dr. Oray Karaçaylı
- İstanbul Burun Estetiği Yaptırmak İçin Avantajlı Bir Şehir mi?
- Burun Estetiği Hangi Mevsimde Yapılmalı? - Doğru Zamanı Seçmek